Wat ga je doen?

Tijdens de Rho Toneellessen staat verbeeldingskracht centraal. We fantaseren er lekker op los en spelen iedere week een andere rol. Door te benoemen wat we doen leren de kinderen (on)bewust gebruikmaken van ‘het spel-instrument’: lichaam, stem en mimiek. We beelden allerlei emoties, verhalen en situaties uit. We doen dit op muziek en aan de hand van verhalen die passen binnen de belevingswereld van de groep. Om tot spel te komen gebruiken we steeds een andere inspiratiebron. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld: prentenboeken, proza, beeldende kunst, liedjes en versjes, maar ook échte theaterscripts. Elke les is een feestje!

Waarom toneel?

Spelen is een natuurlijke manier van onderzoeken en leren. Een kind vind het heerlijk om zich te verliezen in fantasie. Spelenderwijs leren de kinderen samenspelen, ze ontdekken nieuwe kanten van zichzelf, kunnen steeds beter improviseren, aandachtig kijken en luisteren, feedback geven en ontvangen, presenteren voor publiek. Ze maken elke les veel plezier, bouwen zelfvertrouwen op, ontdekken talenten en maken nieuwe vrienden. Kortom: een toneelcursus is een cadeau aan je kind dat bijdraagt aan persoonlijke groei.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt!

Is het lastig om de lessen te betalen? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt het lesgeld en/of benodigdheden voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar thuis te weinig geld is.

Hoe werkt het?
Je kunt als ouder / verzorger niet zelf een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat kan alleen gedaan worden door een intermediair, bijvoorbeeld de leerkracht, iemand van het sociaal wijkteam, schuldhulpverlening of van jeugdzorg. Hij of zij kent de spelregels en weet of je kind in aanmerking komt. Als de aanvraag goedgekeurd is, kan je kind vaak al binnen drie weken sporten of op les. Wil je een aanvraag indienen? Download dan alvast deze ouderkaart, vul hem in en neem hem mee naar de afspraak met de intermediair.Er is altijd wel een Jeugdfonds Sport & Cultuur in de buurt. Je vindt de contactgegevens van alle fondsen op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Wat is het bedrag?
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur bepaalt het bedrag op basis van de hoogte van het lesgeld en eventueel de benodigdheden. Na goedkeuring van de aanvraag wordt de bijdrage rechtstreeks aan ons betaald. Je ontvangt eventueel ook een waardebon voor attributen die ingeleverd kan worden bij een winkel in de buurt. De intermediair kan daar meer over vertellen.

Meer weten over de werkwijze van het Jeugdfonds Sport & Cultuur? Lees hier verder.

Jeugdfonds-Sport-en-Cultuur-830x375
null
Toneelklas S
4 - 6 JAAR
null
Toneelklas M
7 - 9 JAAR
null
Toneelklas L
10+ jaar Theatermakers
null
Toneelklas L
10+ jaar De vloer op jr.
null
Toneelklas XL
18+ jaar De vloer op volwassenen

Woensdag & Vrijdag |14.00-15.00 uur

Hoe loopt een oude opa? Hoe klinkt de stem van een gemene heks? Hoe kijk je als je op berenjacht gaat? In Toneelklas S leer je spelenderwijs wat toneelspelen is: doen alsof. De docent vertelt verhalen en speelt met de kinderen mee. Elke les beleven we samen een nieuw avontuur, waarin elk kind een hoofdrol speelt! We sluiten de lessenreeks af met een optreden voor de ouders.

Woensdag of Vrijdag 15.30 - 16.30 uur

Wat heb je nodig als je toneel wilt spelen? Fantasie! In Toneelklas M verzinnen we samen de verhalen die we spelen. We leren hoe we ons ‘spel-instrument’ kunnen gebruiken om een rol te spelen en emoties uit te beelden. Er wordt veel samengewerkt en in kleine groepjes gepresenteerd. Elke les is een reis door de verbeelding, met spelplezier als eindbestemming! De laatste les nodigen we alle ouders uit om te komen kijken.

Woensdagmiddag |16.45 - 18.15 uur

Wat maakt een scène boeiend om naar te kijken? Fantasie! Conflicten! Dramatische spanning! In toneelklas L worden de leerlingen aangesproken als theatermakers. Ze leren de belangrijkste kneepjes van het vak, verplaatsen zich in de rol van regisseur en maken hun eigen toneelstuk. Spelconcentratie, emoties, personages, conflicten, mise-en-scène, alles komt aan bod. Maar het belangrijkste ingrediënt is en blijft: spelplezier! Dat spat er vanaf tijdens de eindpresentatie.

Vrijdagmiddag |1700 - 18.00 UUR

Hoe zorg je ervoor dat een scène lekker doorloopt zonder dat je van te voren afspraken maakt? En hoe krijg je het publiek op het puntje van hun stoel? In toneelklas L ‘De vloer op – Jr.’ worden de leerlingen getraind op improvisatie spel. Ze leren de belangrijkste kneepjes van het vak. Wat is improviseren en hoe werkt het? Hoe bouw je een scène op? Wat is incasseren? Hoe zorg je dat je goed samenspeelt? Ze ontdekken spelenderwijs wat de ingrediënten zijn voor improvisatie spel dat niet alleen heel leuk is om te doen, maar ook om naar te kijken!

Maandagavond | 20.00 – 22.00 uur

Ben je toe aan een avondje ontspanning, heb je zin om toneel te (leren) spelen, wil je je eigen talenten ontdekken of aanscherpen en al spelend andere spelers leren kennen? Kom gezellig meedoen! Voor koffie/thee en een hoge dosis spelplezier wordt gezorgd!